Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egy bizonyított tudományos kutatás összefoglalója

Egy bizonyított tudományos kutatás összefoglalója

Új vírus-Újszerű kezelés

Egy bizonyított tudományos kutatás összefoglalója

A Yucca növényben talált vegyületek alkalmazása vírusinfekciók és egyéb humán betegségek  kezelésére vagy megelőzésére.                              

Megválaszolandó kérdések:

A növényben talált rezveratrol, szaponinok és yuccaolok alkalmasak-e az olyan vírusinfekciók hatékony kezelésére és/vagy megelőzésére, mint a COVID-19?

Készíthető e ezekből a vegyületekből porlasztókészülékben alkalmazható folyadék, amellyel kezelni lehet az olyan légzőszervi fertőzéseket, mint a COVID-19?

 

Tartalomjegyzék

 

Ami már ismert:

A Yuccában található vegyületek ….....................................................................................     2.

A Yucca levél fehérje gátolja a vírus replikációt …..............................................................     3.

A Yucca thrombocyta aggregációt gátló tulajdonságai..........................................................   4.

Emberi és állati vírusok elleni antivirális aktivitás................................................................     5.

A Mers-cov fertőzés gátlása rezveratlollal (RSV) …............................................................       6.

Az RSV gátolja az Emtricitabine (FTC)-rezisztens HIV1-t.................................................         7.

Az RSV befolyásolja az immunválaszt …............................................................................   9.

Az RSV szerepe autoimmun betegségben.............................................................................         11.

A Yucca  lektin, mint a megelőzés potenciális szere H1N1 fertőzésben...............................         12.

A Yucca szaponinok a rotavírus megelőzésében …..............................................................     13.

A Yucca, mint kolinészteráz gátló.........................................................................................         14.

Konklúzió, összefoglalás......................................................................................................      18.

 

A YUCCA NÖVÉNYBEN TALÁLHATÓ VEGYÜLETEK

 

Resveratrol és más fenolos vegyületek a Yucca kérgéből

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11262023

               

Absztrakt

 

A Yucca schidigera kérgében 5 fenolos komponenst azonosítottak, amelyek szerkezetét  spekroszkópiás módszerekkel (FABMS és NMR) határozták meg.

Ezek közül két ismert molekula:a trans-3,4,5-trihidroxi sztilbén (rezveratrol) és a trans-3,3',5,5'-tetrahidroxi-4'-metoxi sztilbén, amelyek mellett azonosítottak három új vegyület, a yuccaol A,B,C-t  olyan gyűrű-szerkezettel, amely a növényvilágban nagyon ritkán fordul elő.

Feltételezik, hogy a yuccaol A-C bioszintézise során egy sztilbén származék kapcsolódik az oxidatív flavanone-flavonol átalakulás karbokationos köztitermékéhez.

 

Fenolos vegyületek meghatározása a Yucca gloriosa kérgében és gyökerében LC-MS/MS      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18502074

 

Absztrakt

 

A Yucca schidigerában és a Yucca gloriosában előforduló yuccaolok és gloriosaolok biológiai aktivitását alapul véve, a Yucca gloriosa 2 részében (gyökér és kéreg) minden egyes vegyületre meghatároztuk a yuccaol és gloriosaol tartalmat, és  összevetettük a Yucca schidigera kéregből történt fenolos meghatározással.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a Yucca gloriosa kérge és gyökere gazdag forrása a rezveratrolhoz szerkezetileg rokon fenolos vegyületeknek.

LC/ESIMS (folyadékkromatográfia, elektrospray tömegspektrometriához kapcsolva) kvalitatív és LC/ESIMS/MS (folyadékkromatográfia tandem elektrospray tömegspektrometriával) kvantitatív vizsgálatokat végeztünk a Yucca gloriosában előforduló fenolos frakcióra.

A korábban a Yucca schidigeréban található yuccaolok meghatározására használt LC/ESIMS/MS és MRM (többszörös reakció monitorozáson alapuló tömegspektrometriás módszer) módszereket alkalmaztuk, és optimalizáltuk a Yucca gloriosában lévő gloriosaolok és yuccaolok szétválasztására, és meghatározására.

A vizsgálat érzékenysége és ismételhetősége miatt, alkalmasnak találjuk és javasoljuk ezt a módszert nyersanyagok és végtermékek ipari minőségellenőrzésére.

A YUCCA LEVÉL FEHÉRJE GÁTOLJA  A VÍRUS REPLIKÁCIÓT

 

 

 

 

A yucca levél fehérje (YLP) blokkolja a fehérjeszintézist HSV-vel (herpes simplex virus)-fertőzött sejtekben, és gátolja a vírus replikációt

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1322646

 

Absztrakt

A Yucca levélfehérje (YLP) - a Yucca recurvifolia Salisb.-ból izolált dohánymozaik vírus inhibitora, erős aktivitást mutatott az 1. típusú herpes simplex vírus (HSV-1) ellen is, és 300 mikrogramm/ml alatt nem mutatott citotoxicitást. A gátló dózis a hozzáadás idejének függvényében változott. A YLP 50%-os hatékony koncentrációja  (ED50) 3,19 és 95 mikrogramm/ml voltak, attól függően, hogy az YLP expozíció 3 órával a vírusinfekció előtt, a 0. órában, vagy 3 órával az infekció után kezdték meg.

Ez a fehérje szintén gátolta a 2-es típusú herpes simplex vírus, valamint a human cytomegalovírus szaporodását is.

 

Kimutatták, hogy a YLP magasabb koncentráció értékeknél gyengébb virucid aktivitással rendelkezik.A fertőzés utáni korai események elemzése kimutatta, hogy az YLP befolyásolta a vírus penetrációját a HeLa sejtekbe, de nem befolyásolta a vírus adszorpcióját a sejtekhez.

Úgy találták, hogy az YLP  erős gátló hatást fejt ki a fehérje szintézisre vírus-fertőzött sejteken,de az ép sejteken nem. Ez a szelektív hatás főleg az YLP antivirális aktivitásának tulajdonítható.

A YUCCA THROMBOCYTA  AGGREGÁCIÓ-GÁTLÓ TULAJDONSÁGAI

Polifenolban gazdag kivonatok (Aronia melanocarpa-fekete berkenye bogyó, szőlőmag, Yucca schidigera kéreg) vérlemezke összetapadását gátló és antioxidáns tulajdonságainak összehasonlító in vitro elemzése

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18231940

 

Absztrakt

 

Jelen tanulmány célja a kivonatok vérlemezkék összetapadását gátló hatásának vizsgálata, és összehasonlítása volt három különböző növényből: Yucca schidigera kérge, szőlőmag és az Aronia melanocarpa bogyója. A tesztelt kivonatok vérlemezke összetapadását gátló hatását összehasonlítottuk a jól jellemezhető vérlemezke gátló és antioxidáns hatást mutató  kereskedelmi monomer polifenol-rezveratrollal.

A kivonatokat a vérlemezkék kollagénhez való tapadására, kollagén indukálta vérlemezke-aggregációra, az O2- termelésre nyugvó vérlemezkékben, és a vérlemezkék erős thrombocyta agonista-trombin hatására történő stimulációjára vizsgáltuk. Az in vitro kísérletek azt mutatták, hogy mindhárom polifenolban gazdag vizsgált kivonat (5-50 mikrogramm/ml) csökkenti a vérlemezkék összetapadását, összecsapzódását, és az O2- keletkezését a vérlemezkékben.

Az összehasonlító tanulmányok azt mutatják, hogy mind a három növényi kivonat reaktívabbnak bizonyult a vérlemezke összetapadási folyamatok redukciójában, mint a tiszta rezveratrol oldata.

Vérlemezke összetapadását gátló hatásaiknak köszönhetően, a tesztelt kivonatok fontos szerephez juthatnak az emberi étrendben, olyan kardiovaszkuláris és gyulladásos kórképek megelőzésében, amelyekben a vérlemezkék is szerepet játszanak.

 

A rezveratrol antivirális aktivitása humán és állati vírusok ellen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676993/

 

Absztrakt

 

A rezveratrol egy erős polifenol vegyület, amelyet behatóan tanulmányoznak in vitro és in vivo is - vírusinfekciók enyhítésében.

Antioxidáns hatása főleg az olyan fontos génutak gátlásán keresztül valósul meg, mint az NF-kß útvonal, míg antivirális hatásai a vírus replikáció, protein szintézis, gén expresszió, és nukleinsav szintézis gátlásával hozható összefüggésbe. Bár a rezveratrol jótékony hatásait számos vírusos betegségben jól dokumentálták, néhány káros hatásáról is beszámoltak.

Ez a beszámoló fókuszba helyezi a rezveratrol humán és állati vírusfertőzésekben mutatott antivirális hatását, valamint azt, hogy ezek közül a hatások közül néhány hogyan kapcsolódik a vegyület antioxidáns tulajdonságaihoz.

 

Bevezetés

 

A rezveratrol (RSV)  egy a természetben is előforduló polifenol sztilbén, amely főként fermentáltan található meg  szőlőben, a szederben, a vörösborban és a földimogyoróban található meg. Transz és cisz-izomer formában is fellelhető, bár a cisz-rezveratrol izomer instabil és fény hatására könnyen transz-izomerré alakul át. Vízben oldhatatlan, de poláros oldószerekben pl. etanolban és dimetil szulfoxidban oldódik. A rezveratrol in vitro semlegesíti a szuperoxid és hidroxil gyököket,  valamint a lipid hidroperoxil gyököket is. (1) Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a rezveratrol növeli a várható élettartamot, szabályozza a lipidszintet, valamint profilaktikus vegyületként működik rákos megbetegedések, és vírusinfekciók esetén. (2) Szintén csökkenti a szuperoxid gyökök keletkezését a mitokondriumban, és gátolja az arachidonsav indukálta mitokondriális diszfunkciót.( 2,3)

A RSV antivirális hatásmechanizmusát és a hatásait széles körben tanulmányozták számos vírus esetében,  beleértve az influenzavírust, hepatitis C vírust (4), az emberi légúti-óriássejtes vírust (5-9), varicella zoster vírust (10), Epstein-Barr vírust (11,12), herpes simplex vírust (13-16), HIV-vírust (17,18), afrikai sertéspestis vírust, enterovírust, human metapneumonia vírust, kacsa enteritisz vírust és a szklerózis multiplex-et, amelynek állatokban megjelenő formáját vírusfertőzés indukálhatja. Szinte minden vizsgálat során figyelemre méltó recesszió mutatkozott a RSV hatására a vírusinfekcióban, a szklerózis multiplex és a hepatitis C kivételével, ahol a betegség progressziója súlyosbodott a RSV adását követően.

 

Következtetés

 

A rezveratrol  kiemelkedő antivirális aktivitást mutatott, ami mind  emberi, mind állati vírusfertőzések esetén fellelhető. Fő vírusellenes hatásait a vírus protein szintézis gátlásával, a különböző transzkripciós és jelátviteli útvonalak gátlásával, valamint a vírushoz kapcsolódó génexpresszió gátlásával fejti ki.

Annak ellenére, hogy biohasznosulása, amelyet széles körben tanulmányoznak, a bevitelt követően még mindig korlátozott, több kutatásra volna szükség, amely a rezveratrol emberben és háziállatokban megjelenő vírusinfekciókat enyhítő direkt hatására fókuszálna.

 

 

A MERS-CoV FERTŐZÉS GÁTLÁSA REZVERATLOLLAL (RSV)

 

A Mers-CoV infekció hatékony gátlása rezveratlollal

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5307780/

 

 

Absztakt

 

Háttér

 

A közel-keleti légúti koronavírus (MERS-CoV) egy feltörekvő vírusos kórokozó, amelynél igen magasak a morbiditási és a mortalitási mutatók. Sajnos napjainkig nem rendelkezünk olyan vakcinával, vagy antivirális gyógyszerrel, amelyet jóváhagytak vagy engedélyeztek volna Mers-CoV fertőzött betegek kezelésére.

Ebben a tanulmányban elemeztük a rezveratlol - mint a szőlőmagban és héjban, és a vörösborban is előforduló természetes vegyület - antivirális aktivitását Mers-Cov infekcióban.

 

Módszerek

MTT és NRU vizsgálatokat végeztünk, hogy felmérjük a Mers-Cov ferőzött Vero E6 sejtek túlélési arányát. Továbbá, kvantitatív PCR, western blot, és immunofluoreszcens tesztet végeztünk az intracelluláris vírus RNS és protein expresszió meghatározására.

A vírus produktivitásának meghatározására plaque vizsgálatot végeztünk, hogy alátámasszuk a rezveratrol vírusellenes tulajdonságait Mers-Cov fertőzésben.

 

Eredmények

A rezveratrol szignifikánsan gátolta a Mers-CoV infekciót, és meghosszabította a sejtek túlélését a fertőzést követően. Azt is megállapítottuk, hogy a rezveratrol kezelés után csökkent a nukleokapszid (N) protein expressziója, amely fontos szerepet játszik a Mers-Cov replikációjában.

Továbbá, a rezveratrol in vitro down regulálta a Mers-CoV által kiváltott apoptózist.

A rezveratrol egymást követő adagolásával csökkenteni tudtuk a rezveratrol koncentrációját, miközben sikerült elérni a Mers-CoV elleni gátló hatékonyságot.

 

Következtetés

 

Jelenlegi tanulmányban elsőként azt mutattuk be, hogy a rezveratrol in vitro folyamatokban egy erős MERS elleni hatóanyag. Úgy látjuk, hogy a rezveratrol egy Mers-CoV elleni potenciális antivirális hatóanyag lehet  a közeljövőben.

A tanulmány során határozottan megállapítottuk, hogy a rezveratrol önmagában gátolja a Mers-CoV infekciót. Egy jövőbeni tanulmány majd értékeli a potenciális szinergiát a rezveratrol és más erős Mers-CoV ellenes vegyületek között a Mers-Cov fertőzések kezelésére.

RSV GÁTOLJA  AZ EMTRICITABINE (FTC)-REZISZTENS HIV-1-T

 

A rezveratrol  a gazdanukleotid bioszintézisét  célozva gátolja az emtricitabine (FTC)-rezisztens HIV-1-t

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4469130/

 

Absztrakt

 

Célkitűzés

A betegeknél gyakori (> 50 %) a HIV-1 reverz transzkriptáz (RT) gén M184V mutációja az erőforrásokban gazdag és korlátozott országokban egyaránt, és nagyfokú rezisztenciát mutat (> 100szoros) a citozin  analóg RT gátló 3TC és FTC-re.

Az M184V HIV-1 RT enzime mutánsoknak csökkent a processzivitása, ami csökkent vírusreplikációt eredményez, főleg az alacsony nukleotid (dNTP) szinteknél. Feltételeztük, hogy az intracelluláris dNTP-k csökkentése Rezveratrol (RV) étrendkiegészítővel megzavarhatja az M184V HIV-1 mutánsok replikációját.                              

 

Tervezés és módszerek

Az RV aktivitás értékelése  a vad típusú és M184V mutáns HIV-1 által fertőzött primer perifériás vér  limfocitáknál (PBS ek). Megvizsgáltuk mind a molekuláris klónokat,mind a HIV-1 primer izolátumait, beleértve az M184V-t önállóan és más RT mutációkkal kombinálva is.

Ezután a vírusfertőzésre  p24 ELISA teszttel végeztünk mennyiségi meghatározást, valamint kvantitatív valós idejű PCR analízist.A sejtek életképességét MTT vizsgálatokkal mértük.

 

Eredmények

A vírus fertőzőképesség mérésben az RV nem gátolta a vad típusú NL43 replikációját(RV EC50 > 10 µM), de gátolta a NL43 184V mutánst (RV EC50 = 5.8 µM). Ezeket az eredményeket a reverz transzkripció korai és késői termékeinek valós idejű PCR analízise is alátámasztotta. Az RV gátolta a molekuláris klónokat és az M184V-t szállító izolátumokat önállóan, vagy más RT mutációkkal kombináltan.

(RV EC50 értékek 2.5–7.7 µM tartományban).

 

Következtetés

 

RV gátolja a M184V mutációt hordozó HIV-1 törzseket RT-ben.

Javasoljuk az RV-t, mint potenciális adjuvánst a HIV-1 terápiában, főként a forráskorlátozott beállításokban, hogy az FTC rezisztens M184V HIV-1 elleni kezelést elősegítsük.

 

Diszkusszió

 

Az étrendkiegészítő RV a ribonukleotid gátlásával modulálja a sejtproliferációt, kimeríti a dATP-t és meghosszabbítja a celluláris S fázist  [1, 2]. RV sejtproliferációt gátló hatása még erőteljesebb daganatsejtekben  (EC50 < 10 µM), mint normál sejtekben, vagy PBLekben (EC50 >10 µM) [11, 12]. Előzetesen már szemléltettük, hogy az RV, amelynek nincs direkt antivirális hatása a vad típusú HIV-1-re, vagy a timidin/ adenozin analóg-rezisztens mutánsokra, növeli az NRTI-k  antivirális aktivitását.[3, 4].

Clouser és munkatársai kimutatták, hogy az RV és a nukleozid analóg  decitabine szinergizáló hatással rendelkeznek HIV-1 ben [13].

Most demonstráljuk, hogy önmagában az RV vel végzett kezelés elegendő az M184V mutációval rendelkező HIV-1 gátlására, amely a kezelt betegek > 50 % -ában fordul elő[14] .

RV gátolta az M184V-t önmagában, vagy más mutációkkal kombináltan hordozó vírusokat.

Ezek az adatok összhangban vannak a 184V mutáns RTT [7],  csökkent processzivitásával, főleg alacsony dNTP szinteknél.[8, 9]  A 184V RT mutánsok csökkent processzivitása negatív irányba befolyásolja a vírusreplikációt, amelynek klinikai haszna van [15]. Mint ilyen, az 184V mutáció fenntartását klinikailag hasznosnak tekintik, hogy megtartsák ezt a replikációs „hátrányt”,  még a fennálló, primer gyógyszerrezisztencia esetén is. Adataink azt sugallják, hogy RV-t adjuvánsként lehetne használni HIV-1 kezelésében, elősegítve a gyógyszerrezisztens M184V mutánsok replikációjának kontrollját. A HIV ellenes aktivitáson mellett, RV-al történő adjuváns kezelés előnyös lenne a HIV1 betegeknek azáltal, hogy csökkentené a timidin-analógok indukálta oxidatív stresszt[16]  ,  valamint a proteáz inhibitor toxicitást.[17].

 

RV beadása embernél semmilyen szignifikáns toxicitást nem mutatott.[18, 19]. Van viszont egy ellentmondás a használatával kapcsolatban, mégpedig az alacsony biológiai hozzáférhetőség és a gyors-glukoronidokká és szulfátokká történő metabolizáció. [20, 21]

Az alacsony biológiai hozzáférhetőség ellenére érdekes, hogy RV előnyös hatásokat mutatott néhány daganattípusnál, diabetesben és kardiovaszkuláris betegségek esetén állatoknál úgy, mint embernél [18, 19]. Lehetséges, hogy RV metabolitjai (főleg glukoronidok és szulfátok) a celluláris észterázok és szulfatázok által visszaalakulhat aktív RV-á [20, 21]. Szintén lehetséges, hogy a metabolitok biliáris szekrécióján keresztül az enterohepatikus recirkuláció, valamint az ezt követő, bél mikroflóra általi dekonjugáció a magyarázat RV in vivo aktivitására.[22].

Azért, hogy megnöveljék a RV biológiai hozzáférhetőségét, számos származékkal és szállítási megközelítéssel folytatnak vizsgálatokat.[13, 23, 24].

 

RV-al való adjuváns kezelés, vagy több, jobb biohasznosulású származék alkalmazása együttesen növelheti az antiretroviális kezelés hatékonyságát a betegekben azáltal, hogy segít kontroll alatt tartani a replikációt a magas prevalenciájú FTC-rezisztens M184V HIV-1 mutánsoknál.

RSV BEFOLYÁSOLJA AZ IMMUNVÁLASZT

 

A rezveratrol hatása az immunválaszra

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566902/

 

 

Összefoglalás

 

A rezveratrol a legismertebb polifenolos sztilbenoid, amely jelen van a szőlőben, szederben, földimogyoróban, rebarbarában és különböző, más növényekben. A rezveratrol előnyös szerepet játszhat a gyulladással összefüggő krónikus betegségek, például a cukorbetegség, elhízás, kardiovaszkuláris betegségek, neurodegeneráció és a rák megelőzésében, és progessziójában.

Ezen kívül a rezveratrol szabályozza az immunitást, befolyásolja az immunsejtek szabályozását, a proinflammatorikus citokinek szintézisét és a génexpressziót. Molekuláris szinten a sirtuint, az adenozin-monofoszfát kinázt, a nukleáris faktor kB-t, gyulladásos citokineket célozza meg, olyan folyamatokkal együtt, mint a a glükoneogenezis, lipid anyagcsere, a mitokondriális biogenezis, angiogenezis és az apoptózis. A rezveratrol elnyomhatja a TLR receptorok (TLR) és a gyulladásgátló gének expresszióját. A rezveratrol antioxidáns aktivitása és az eikozanoidok termelésében szerepet játszó enzimek gátlásának képessége hozzájárul gyulladásgátló tulajdonságaihoz. Ennek a biológialilag aktív vegyületnek az immunrendszerre gyakorolt hatása a különféle autoimmun, és krónikus gyulladásos betegségek széleskörű egészségügyi előnyeivel jár.

Ez a felülvizsgálat szisztematikus megértést kínál arról, hogy hogyan céloz meg a rezveratrol több gyulladásos komponenst, és hogyan fejt ki immunszabályozó hatást az immunsejtekre.

 

Következtetés

 

Rengeteg kísérleti tanulmány emeli ki a rezveratrol szabályozási mechanizmusait és immunmoduláló szerepét, mind in vivo mind in vitro kísérletekben. Ezek az adatok feltárják a rezveratrol ígéretes szerepét a krónikus betegségek széles skálájának megelőzésében, és terápiájában, beleértve a szív és érrendszeri, gyulladásos, anyagcsere, neurológiai és bőrbetegségeket, valamint a különböző fertőző betegségeket.(1.ábra) Egyre több bizonyíték is áll rendelkezésre, arra utalva, hogy erős kemoszenzibilizáló hatású különböző daganatos betegségekben. Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a rezveratrol a gyulladásos válasz számos sejtes és molekuláris mediátorát modulálja. Mindazonáltal néhány tanulmány arról számolt be, hogy a rezveratrol antagonistaként is működhet. Hatásai kontextustól függenek (azaz a rezveratrol ellentétes módon befolyásolhatja a kemokinek és a citokinek hatását a különböző szövetekben). Bár a preklinikai vizsgálatok izgalmas eredményeket hoztak, manapság sok kérdés megválaszolatlanul marad a rezveratrol klinikai alkalmazásával kapcsolatban azért, mert még mindig hiányoznak azok a  klinikai bizonyítékok, amelyek arra utalnának, hogy a rezveratrol egy hatékony terápiát jelenthet embernél. Sőt, néhány - embereken rezveratrol kezelést alkalmazó - klinikai vizsgálat kiábrándító eredménnyel járt, a rezveratrol klinikai alkalmazása óriási nehézségekbe ütközik, pl. rossz vízoldékonyság, biohasznosulás és dozírozás.

Ezért, olyan, különböző stratégiákat valósítanak meg, amelyek magukban foglalják a rezveratrol analógok [138] és készítmények - pl. adjuvánsok, nanorészecskék, liposzómák, micellák és foszfolipid komplexek kifejlesztését a biológiai hozzáférhetőség javítása érdekében.

Ezen kívül számos, más megközelítést is alkalmaztak a biológiai hozzáférhetőség javítására, amely magában foglalja a rezveratrol beviteli módjának megváltoztatását, valamint a metabolikus utak akadályozását más szerekkel történő együttadáson keresztül. Valójában, mivel a a rezveratrolnak több intracelluláris célpontja van, további adatokra van szükség, a más polifenolokkal, vitaminokkal, aminosavakkal és más mikrotápanyagokkal, vagy a szokásosan alkalmazott gyógyszerekkel való kölcsönhatások, vagy szinergikus hatások megállapításához.

Ezért - a biologiai hozzáférhetőség javítása érdekében - további tanulmányokra van szükség embereken,  valamint arra, hogy különböző fiziológiai körülmények között tisztázzuk a rezveratrol hatásmechanizmusát, hogy ez a szer élvonalbeli terápiás eszközzé váljon az autoimmun és krónikus gyulladásos betegségek széles körének megelőzésében és kezelésében.

 

RSV SZEREPE AUTOIMMUN BETEGSÉGBEN

Rezveratrol szerepe autoimmun betegségben-Mini tanulmány

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748756/

 

Absztrakt

 

Az autoimmun betegségeket nyugtalanító aggodalom övezi, hisz világszerte vezető szerepet töltenek be a halálozásban, másrészt az általuk kialakított fogyatékosság miatt. A rezveratol egy polifenol, amelyet különböző ételekből és italokból vonnak ki, pl. vörös szőlőből és vörösborból.

Beszámoltak a rezveratrol gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antiageing tulajdonságairól, és néhány állat-és-emberkísérletben ez a vegyület csökkentette, és enyhítette az autoimmun betegségek  pl. rheumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematosus, pikkelysömör, gyulladásos bélbetegség, és az 1-es típusú diabetes mellitus progresszióját. Így ennek az áttekintésnek az a célja, hogy összefoglalja és kritikusan elemezze a rezveratrol szerepét számos szerv-specifikus, vagy szisztémás autoimmun betegség modulációjában.

 

Záró megjegyzések

 

Ebben a felülvizsgálatban néhány bizonyítékot mutattunk be egyes autoimmun betegségek antioxidáns és immunmoduláló hatásaira, amelyeket direkt és indirekt módon közvetít a rezveratrol, különösen az immunrendszer modulálásával, valamint több, sejtes és molekuláris folyamatba való beavatkozással. A rezveratrol képes gátolni a T sejtek differenciálódását, főleg a kulcsfontosságú citokinek pl. TNF-a, IL-17, IL-6, és IL-1ß. Ez a vegyület szintén kulcsfontosságú a gyulladásos transzkripciós faktorok, például az NF-kB  és a SIRT1 gátlásában is - amelyek a gyulladásos válasz fő szabályozói egyes autoimmun betegségek esetén.

Az oxidatív stressz egy másik mechanizmus, amelyben a rezveratlol részt vesz. A ROS semlegesítésében direkt antioxidánsként működik, és javítja néhány antioxidáns enzim aktivitását. Ezenkívül a rezveratrol gátolta a plazmasejtek autoantitest termelését is, amelyek kulcsfontosságú tényezők egyes autoimmun betegségek progressziójában. Ezeket a hatásokat azonban a magas heterogenitás minimalizálta - a kutatók in vivo vizsgálatokban alkalmazott megközelítése miatt-, annak köszönhetően, hogy nem volt standard modell ezekre a betegségekre állatokban, nem volt standardizálás a kezelések megtervezésében és időtartamában, valamint nem volt megegyezés a hatékony és a tolerált dózis meghatározását illetően. A beavatkozás szempontjából kevés tanulmány foglalkozott a rezveratrol hatékonságával emberi autoimmun betegségekben, ami megnehezítette az antioxidáns hatás konkrét bizonyítékainak megszerzését.

Öszzességében úgy tűnik, hogy a rezveratrol egy hatékony új szer ezeknek a betegségeknek a kezelésében. Néhány akadályt azonban le kell győzni, ilyen az alacsony biológiai hozzáférhetőség és a káros hatások, és a rezveratrol alkalmazásának a beteg eredményeire gyakorolt hatása.

Ezeket az eredményeket korlátozza a minta nagysága, az adagolási szintek nagy tartománya, valamint a különböző vizsgált poulációk és csoportok, bár egyes tanulmányok megpróbálták növelni a biológiai hozzáférhetőséget szállítórendszerekkel történő kapszulázással. Ezért további vizsgálatokat, és klinikai vizsgálatokat kell végezni, hogy teljes mértékben tisztázhassák a rezveratrol autoimmun betegségben kiegészítőként való alkalmazásának előnyeit, valamint az emberi egészségre gyakorolt toxikus hatásait is.

 

YUCCA LEKTIN, MINT A H1N1 VÍRUS POTENCIÁLIS PREVENTÍV SZERE

 

GNA-val rokon lektinek molekuláris modellezése, dokkolása és dinamikai szimulációi az influenzavírus (H1N1) lehetséges megelőzésére

 

Absztrakt

 

A Galanthus nivalis agglutininhez (GNA) köthető lektincsalád jelentős anti HIV és anti HSV tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek szorosan kapcsolódnak szénhidrát-megkötő aktvitásukhoz.

Mindazonáltal még mindig nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a GNA-rokon lektinek influenzaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az influenzavírus hemagglutininje (HA) egy felszíni fehérje, amely a fertőzés korai fázisában részt vesz a gazdasejt sziálsav megkötésében. Ebben tanulmányoztuk a lektin és a HA-sziálsav 3D-QSAR-ját (háromdimenziós kvantitatív szerkezet-aktivitás összefüggések) molekuláris modellezéssel. A lektin és a HA-sziálsav komplexek affinitását és stabilitását molekuláris dokkoló, és molekuladinamikai szimulációkkalis értékeltük. Végül az influenza ellenes GNA-rokon lektineket - amelyek stabil konformációkkal és a sziálsavhoz nagyobb kötési affinitással rendelkeznek, mint a humán influenzavírus HA-jai - megvizsgálták és javasoltak egy lehetséges mechanizmust. Ennek megfelelően eredményeink azt mutatják, hogy néhány GNA-szerű lektin, mint pl.a Yucca flamentosa lektin és a Polygonatum cyrtonema lektin, olyan gyógyszerekként működhetnek, amelyek kompetitív kötéssel akadályozzák meg az influenza vírusfertőzést. Összegzésként elmondhatjuk, hogy a GNA-rokon lektincsalád elősegítheti az influenza A infekció megelőzésére szolgáló lehetséges új szerek tervezését, a sziálsav-specifikus vírusfertőzés elleni kompetitív kombináció alkalmazásával.

YUCCA SZAPONINOK A ROTAVÍRUS MEGELŐZÉSÉBEN

 

A rotavírusfertőzések in vitro megelőzése a Quillaja Saponaria Molina vizes kivonataival

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921663/

Absztrakt

 

Háttér

 

A rotavírus az újszülöttek és kisgyermekek súlyos hasmenéses megbetegedésének vezető oka világszerte, becslések szerint évente több,mint 300 000 gyermekkori halálesetért felelős, főleg a fejlődő országokban. A rotavírus okozta halálozások az 5 évnél fiatalabb gyermekek halálozásának kb. 5%-át teszik ki világszerte. A szaponinok vízben könnyen oldódnak, és az amerikai FDA jóváhagyta az emberi fogyasztásra szánt italokban való alkalmazásukat. A szaponinok hozzáadása a meglévő vízkészletekhez újfajta beavatkozást kínál a rotavírusfertőzés körforgásában.

Úgy véljük, hogy a szaponinok „bevonják” a gazdaszervezet vékonybél hámját és megakadályozzák a rotavírus kapcsolódását.

 

Diszkusszió

 

Ez a kísérlet in vitro adatokat közöl a szaponinok ivóvízbe keverésének lehetőségeiről a rotavírusfertőzés megelőzése érdekében. Bemutatjuk, hogy a mikrogramm mennyiségű kivonat - anélkül, hogy sejt citotoxicitást vagy direkt virucid aktivitást mutatna - megakadályozza a rotavírus fertőzést a gazdasejtekben Ezen felül, a kivonat maradék mennyiségének jelenléte továbbra is blokkolja a vírusfertőzést, és legalább 16 órán át rezisztenssé teszi a sejteket a fertőzéssel szemben, miután az extractumot eltávolították a sejttenyésztő tápközegből.

 

Következtetés

 

Kimutattuk, hogy két Quillaja kivonat miként fejt ki erőteljes vírusellenes hatást, több, mint 1000-szer alacsonyabb koncentrációban, mint a citotoxikus koncentráció. Az 1000 mcg/ml-es kivonat  koncentrációk még nem citotoxikusak, de már az  1mcg/ml nagyságú alacsony  koncentrációk is képesek blokkolni a rotavírus és reovírus kötődését és fertőzését.

 

A YUCCA, MINT KOLINÉSZTERÁZ GÁTLÓ

 

YUCCA SCHIDIGERA ROEZL EX ORTGIES KÉRGÉBEŐL NYERT 

YUCCA LECHIN A-C

 

HÁROM ÚJ SPIROBIFLAVONOID RELATÍV ÉS ABSZOLÚT KONFIGURÁCIÓJÁNAK ÉS KOLINÉSZTERÁZ GÁTLÓ HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891570/

 

Absztrakt

 

A Yucca schidigera Roezl ex Ortgie kéreg metanolos kivonatának etil-actetátos frakciója mérsékelt acetilkolinészteráz (AchE) és butinil-kolinészteráz (BchE) gátló aktivitást mutatott (IC50 47.44 és 47.40 µg mL-1,). A gélszűrés Sephadex LH20-on és további RP-C18  EtOAc frakció preparatív HPLC-vel 15 ismert és 3 új vegyületet, a larixinol szereoizomerjeit eredményezte.

Az izolált spirobiflavonoid (15,26,29) szerkezetét 1D és 2 D NMR és MS  spektroszkópos technikákkal határoztuk meg. Az izolált vegyületek relatív konfigurációját a kapcsolási állandók és a ROESY (rotációs képkocka Overhauser spektroszkópia) alapján határoztuk meg, kétértelmű kiralitáscentrumok esetén a DP4+ valószínűségi módszerrel együtt. Az abszolút konfiguráció meghatározását a számított elektronikus körkörös dikroizmus/ECD) spektrumok és kísérleti spektrumok összehasonlításával végeztük. Megfelelő mennyiségben kapott 26 és 29 vegyületeket megvizsgáltuk az AchE és BchE elleni aktivitás szempontjából és csak az AchE vel szemben muattak gyenge gátlást (IC50 294.18 µM 26nál, és 655.18 µM a 29nél).

Ezenkívül, molekuláris dokkoló szimulációkat végeztünk a 26 és 29 lehetséges kötődési módjának meghatározására.

Nagyon sok-az Alzheimer kór (AD) kezelésére gyógyszer-jelöltként szóba jövő - fenolos vegyületet vizsgáltak. Ezek a vegyületek a növényi szekunder metabolitok egyik legnagyobb kémiai osztályát alkotják. A fenolos anyagokat a mai napig számos farmakológiai hatással azonosítottak, ideértve az antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimutagén, kemopreventív, rákellenes és vírusellenes hatásokat.

Néhány növényi fenolról kimutatták, hogy különböző mértékig mind az AchE-t, mind a BchE-t gátolják.E tanulmányok többsége in vitro tesztekre összpontosított, és csak kevés vizsgálatot végeztek rovar, szövet és állat modellekkel, ritkán készült klinikai vizsgálat. [33].

A fenolok az AchE és a BchE gátló aktivitásuk mellett nagyon fontos antioxidáns aktivitással is rendelkeznek, amely fokozza a védő hatásukat. Bizonyított tény, hogy a reaktív oxigéngyökök (ROS) által kiváltott oxidativ stressznek szerepe van az öregedési folyamatokban. Feltételezték, hogy a szabadgyökök károsítják az agy bizonyos területein lévő mitokondriumokat, amelyek különösen fontosak a memória és a kognitív folyamatok szempontjából, és amelyek összefüggenek az AD patogenezisével.[34,35,36]. Ezért, az étrend antioxidánsokkal történő kiegészítése emberben csökkentheti az AD kockázatát.[34]. Ez számos, antioxidáns potenciállal rendelkező növényen végzett tanulmány fő pontja volt [37]. Ezen felül, nagy számú tanulmány  mutatott rá a a rezveratrol AD-ra gyakorolt több célú hatásaira. [25]. A rezveratrol oligomerek jelentős AchE /BchE gátló aktivitást mutattak [38], és javaslatként megfogalmazódott, hogy AD kezelésére szolgáló multitarget gyógyszerek tervezésénél kiindulási vegyületként szerepeljenek.[39] .

A Y.schidigera kéreg alkotóelemeinek különféle biológiai hatásai arra ösztönöztek minket, hogy a kromatográfiás és spektroszkópiai módszerek elkalmazásával vizsgáljuk tovább a szerkezetileg rokon vegyületeket.

 

Diszkusszió

 

A Yucca schidigera kéreg többlépcsős  tisztítása három, új spirobiflavonoid izolálásához vezetett, és megerősítette számos, más fenolos vegyület jelenlétét, amelyek közül az aromadendrin, naringenin, a yuccalide A, valamint az A és C-E gloriosaolokat első ízben jelentették ebben a növényben.

Az izolált vegyületek szerkezetét különféle spektroszkópiai módszerekkel, beleértve a HRESIMS, UV és ECD spektroszkópiával  és optikai forgatással tisztáztuk. Az új vegyületek esetében a relatív konfigurációt  az NMR kémiai eltolódások, a H-H és C-H kapcsolódási állandók, a DP4+ valószínűségi számítások és a  2DROESY NMR spekrumokban megfigyelt NOE hatások alapján állapítottuk meg. Itt számolunk be először az 1JCH, 2JCH, és 3JCH  kapcsolódási állandók használatáról a  flavan -3-olok és a spirobiflavonoidok relatív sztereokémiájának  meghatározásához. Ezen kívül az ECD spektrum ab initio számítás használatával először került leírásra a királis spirobiflavonoidok abszolút konfigurációja. Az ilyen vegyületek eddig leírt sztereokémiájának azonosítása az ECD spektrumok larixinollal (abiesinol E) történő összehasonlításán alapult, amely a röntgenkrisztallográfiás [19],  vagy kémiai módszeres [20] elemzéssel létrehozott 2”R,3”R, 2 R, 3 R abszolút konfigurációval rendelkezik.

Legjobb tudásunk szerinti munkánk az első beszámoló a spirobiflavonoidok kolinészteráz gátló aktivitásáról.

A tesztelt vegyületek a yuccalechin B (26) és C  (29) nagyon gyengének bizonyultak, de szelektív inhibitorai voltak az AchE-nek.

 

Következtetés

Ez a tudományos munka csak egy kis része annak az- azóta már befejeződött -kutatásnak, amely a yucca növényt és annak jótékony hatású vegyületeit vizsgálja.

E rövid tanulmány  összeállításának és  átadásának elsődleges célja az volt, hogy rávilágítsunk a yucca növény alkalmazásának bizonyított orvosi előnyeire, és katalizáljuk további – a yucca növény antivirális hatásait vizsgáló -kutatások megjelenését.

Ez a tanulmány online megtalálható: https://NaturalYuccaProducts.com/ScientificReview